Årsager til nedsat hørelse

Der kan være mange årsager til nedsat hørelse.

I det ydre øre eller mellemøret vil årsagen ofte være propper af ørevoks, nedsat bevægelighed af trommehinden eller sygdomme, brud og tilkalkning i ørets små knogler. Mange, og kroniske eller ubehandlede, mellemørebetændelser kan også føre til nedsat hørelse. Sådanne hørenedsættelser, der er kendetegnet ved at lyden har svært ved at nå det indre øre, kaldes også 'konduktive hørenedsættelser'.

En anden type hørenedsættelse kaldes 'sensorineurale høretab'. Det er høretab, der er forårsaget af skader i indre øre. Skaderne forekommer hyppigst på grund af aldring eller støj men kan også være arvelige eller medfødte. Sensorineurale høretab er kendetegnede ved, at det ofte er svært at skelne lyde, og at der er et misforhold i lydopfattelsen: Svage lyde opfattes dårligt og kraftigere lyde opfattes som alt for høje.

Nogle mennesker med høretab har også samtidig tinnitus. Tinnitus kan beskrives som det at opfatte lyd, der ikke kommer fra en ydre lydkilde og opleves ofte som en susen eller en hyletone. Tinnitus opleves individuelt og meget forskelligt og kan være til stor gene. Læs mere om tinnitus her

Lydoverfølsomhed indebærer, at mange lyde, selv svage lyde, opleves som ubehagelige. Mange personer med høretab oplever en øget lydoverfølsomhed, særligt personer med høretab der er knyttet til indre øre. Læs mere om lydoverfølsomhed her.

Arvelige årsager forklarer mindst halvdelen af al varig hørenedsættelse. At en hørenedsættelse er arvelig betyder, at den kommer fra forældrene og videreføres til barnet gennem forældrenes arvemasse. Man kan godt have arvet en hørenedsættelse fra sine forældre selvom begge forældre er hørende. Hvis forældrene er i familie med hinanden, kan det øge risikoen for, at barnet bliver født med en arvelig hørenedsættelse.